Evangélikus Pedagógiai Intézet

● Számlázási és postacím: 1085 Budapest, Üllői út 24. ●  Központi e-mail cím: epszti@lutheran.hu

Idegen nyelvi szakmai nap - Deák tér, 2017.12.05.

„Megreformált nyelvtanítás” címmel rendeztünk nyelvtanári konferenciát a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben tanító nyelvtanárok számára, december 4-én, immár 5. alkalommal.

Az eseményt Urbán Ágnes tantárgygondozó és Gadóné Kézdy Edit igazgatónő köszöntője, majd Pethő-Szűcs Mária a Kiskőrösi Evangélikus Iskola iskolalelkészének áhítata nyitotta meg.

Az egész napos program különösen a diszlexia és a nyelvtanulás, illetve a bibliai témák és az etika beillesztése a tananyagba fő témák köré csoportosult. 

DSCN7374

Milyen kihívásokat jelent a nyelvtanulás a diszlexiás tanulóknak és milyen gyakorlati módszerekkel tudjuk számukra könnyebbé és élvezetesebbé tenni a tanulást? E kérdés köré fűzte mondandóját Imréné Sarkadi Ágnes plenáris előadásában, aki több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik diszlexiások nyelvtanításában. Ő olyan gyakorlati módszereket mutatott be, mint a gondolattérképek, memóriamankók, amelyek segítségével megkönnyíthetjük az érintettek nyelvtanulását. Majd erre épült a fenti előadó Fischer Andreával - a Károli Gáspár Református Egyetem szakmódszertan oktatójával - közös workshopja, melyen különböző iskolákból érkező angol, német és olasz nyelvtanárok kisebb csoportokban cserélhettek véleményt és oszthatták meg tapasztalataikat a diszlexiás gyerekek tanításával kapcsolatban magyar nyelven.  A foglalkozás végén minden csoport bemutatott egy általa összeállított feladatsort. Hasonló ötleteket kaphattak Kohlmann Ágnes - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Germanisztika Tanszékének adjunktusa - workshopján német nyelven a nyelvoktató kollégák.

DSCN7381

Hogyan tudunk bibliai történeteket, illetve egyházi ünnepeinket bevonni a tanórákba? Ezekre a kérdésekre kaphattunk ötletgyűjteményt filmrészletek és weboldalak segítségével Pethő-Szűcs Mária és Dr. Hans Getzeny - a Deutche Schule Budapest tanára - tolmácsolásában. Sándor Éva - a Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanára - pedig, egy egész osztály bevonásával mutatta be a jelenlevőknek, hogyan építhetünk be esettanulmányokon keresztül morális, etikai kérdéseket egy nyelvi órába.

A két fő irányvonal mellett szó esett még a nyelvtanítás leginkább elhanyagolt részéről, a kiejtésről. Az érdeklődők Piukovics Ágnes – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Phd. hallgatója – segítségével gyakorlati tanácsokat kaphattak, arra vonatkozóan, hogyan ébresszük rá a nyelvtanulókat a helyes kiejtés és hangsúly fontosságára.

DSCN7382

A délelőtti és délutáni blokk között egy rövid ismertetőt hallhattunk az „eTwinning”, vagyis az európai iskolák közösségének internetes portáljáról Feketéné Kovács Zsuzsa – az EPSZTI szaktanácsadója - prezentációjában.

Aki, pedig egy kis vizuális élményre vágyott, tárlatvezetésen vehetett részt az Evangélikus Országos Múzeumban.

Az úti áldással záruló rendezvény sikeres megvalósításában az előadókon és a szervezőkön kívül közreműködött az EPSZTI, az Oxford University Press, a Libra könyvesbolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az „mm publications”, a Goethe Institut és a KPMG.

Bánsági Bernadette

Az Evangélikus Élet oldalán cikkünk itt látható.
Az eseményen készült képek itt lapozhatók.

 

  • Default
  • Title
  • Date
load more hold SHIFT key to load all load all

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com