Evangélikus Pedagógiai Intézet

● Számlázási és postacím: 1085 Budapest, Üllői út 24. ●  Központi e-mail cím: epszti@lutheran.hu

Egy „sokszínű” matematikai szakmai nap margójára

 

A 2017/2018-as tanévben második alkalommal szerveztünk szakmai napot – „Sokszínű” matematika – a mindennapi alkalmazástól a tehetségfejlesztésig címmel - a soproni, illetve Sopron környéki általános- és középiskolák számára, amelyen evangélikus, katolikus, tankerületi fenntartású intézmények és a Szakképzési Centrum iskoláinak tanárai vettek részt.

A tavalyi első alkalom megmutatta, hogy milyen nagy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre, a tanárkollégák fontosnak tartják, hogy tovább képezzék magukat, illetve csak egyszerűen szakmai jellegű előadásokon vegyenek részt, frissítsék tudásukat. Az egy évvel ezelőtti szakmai délután a digitális tananyagok használatát állította középpontba. Bebizonyosodott, hogy matematikai szoftverek használata nélkül elképzelhetetlen a jövő matematika oktatása. Éppen ezért került az idei előadások közé a mozaBook oktatási prezentációs szoftver megismerése, használata.

De a digitalizációval természetesen nem lehet helyettesíteni a jól felkészült pedagógusokat, akik észreveszik a tehetséges tanulókat, felkeltik érdeklődésüket a matematika iránt, versenyekre készítik fel a diákokat. Ezekhez kaptunk ötleteket, javaslatokat dr. Katz Sándor tanár úrtól, aki tanári pályája során összegyűjtött tapasztalatait, felmerülő ötleteit, javaslatait osztotta meg a résztvevőkkel. Hangsúlyozta a fakultációk fontosságát, kiemelve, hogy nemcsak a legtehetségesebb diákok számára lenne szükség tehetségfejlesztésre, és utalt a munkaerőpiaci igényekre, ahol a műszaki képzésekben elengedhetetlen az alapos, precíz matematikai tudás. Katz tanár úr véleménye szerint már általános iskolás kortól emelt óraszámra lenne szüksége azoknak, akik később majd a műszaki képzések felé orientálhatók. Ezzel az emelt óraszámmal megközelítenénk az európai átlagot, mivel a Pisa-mérések adatai alapján a résztvevő országok listájában Magyarország a lista végén szerepel.

matematika nap2

A péntek délutánt tette könnyedebbé Molnár Zoltán tanár úr (SZMSZC Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma) előadása, aki megmutatta, hogy a mindennapokban milyen sok helyen találkozunk a matematikával, mennyire nélkülözhetetlen életünkben. Példái nagyon szellemesek, show-jellegűek voltak, természetesen pontos, precíz matematikai bizonyításokkal. Az előadása nemcsak a tanárok, hanem a diákok számára is érthető, élvezetes lehet!

Az estébe nyúló előadások végén fáradtan ugyan, de hasznos ismeretekkel gazdagodva köszönhettek el egymástól a résztvevők, abban a reményben, hogy jövő ősszel újra találkozunk az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium - EPSZTI által támogatott - matematikai szakmai napján.

                                                                                                                             Schweitzer Kornél


 • Default
 • Title
 • Date
load more hold SHIFT key to load all load all
 • Default
 • Title
 • Date
 • Default
 • Title
 • Date
load more hold SHIFT key to load all load all
 • Default
 • Title
 • Date

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com