Evangélikus Pedagógiai Intézet

● Számlázási és postacím: 1085 Budapest, Üllői út 24. ●  Központi e-mail cím: epszti@lutheran.hu

Balatonszárszó, 2015. szeptember 13-15.

 

enekles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A „TÁMOP-3.1.17-15-2015-0011 Reformáció az oktatásban 2015. Fenntartás, megújítás, szolgálat és szolgáltatás az evangélikus köznevelési rendszerben” pályázat keretében lezajlott az első Evangélikus Diákparlament Balatonszárszón szeptember 13-15-én.

TAMOP 3 1 17 15

 

60 diákönkormányzati elnök és az őket segítő pedagógus érkezett szeptember közepén a napfényes Balaton-partra. Három napos program várta őket. Érkeztek Soprontól Nyíregyházáig, Győrtől Bonyhádig, Orosházától Marcaltőig a résztvevők, általános iskolából és középiskolákból egyaránt.

Az első előadónk dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa volt. Érdekes, példákkal teli előadást tartott az emberi jogokról, a diákjogokról. Lehetőség volt kérdezni is, amellyel okosan, érdeklődően éltek a hallgatók.

Ezután arra próbáltunk válasz kapni, mitől evangélikus egy diákparlament. Játékok, beszélgetés, csoportmunka zajlott Sziráki György vezetésével. Este az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói nyűgözték le a jelenlévőket zenéjükkel, áhítattal és játékokkal.

Másnap délelőtt szekciókban folyt a munka, Deák Varga Kinga, Valentínyi Erika és Sziráki György vezetésével. A téma a diákönkormányzat lehetőségei az intézményekben. Jó volt látni, hogy élvezettel vettek részt a pedagógusok a játékokban is.

szekcio

Délután két példakép érkezett hozzánk: Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó és Suba Róbert parakenus. Két beszélgetés zajlott, mely után szabadon kérdezhettek tanulók és tanárok egyaránt. Megható volt a vendégeket hallgatni a kitartásról, a küzdelemről, a boldogságról és teljes életről. Óriási fotózkodás követte a programot.

Este Wettstein József, a Piarista Gimnázium tanára érkezett, aki Rozs-Nagy Szilvia segítségével a diákfilmezésről tartott filmekkel tarkított bemutatót. Bátorította a gyerekeket, hogy merjenek belevágni a filmkészítésbe, fotózásba. Minden segítséget felajánlott.

Ezután az Ökumenikus Diákfilmszemle díjnyertes filmjei kerültek levetítésre. Majd választható volt az esti program – és választottak: énekeltünk órákig…

Elkövetkezett az utolsó nap. A reggeli áhítat után dr Illisz László újságíró beszélt az újságírás szépségeiről és nehézségeiről. Mitől hiteles és jó egy hír? Hogyan manipulálnak bennünket? Sok izgalmas kérdés került terítékre. És mintegy folytatásként Mészáros Attila következett. Ő a migrációról beszélgetett a résztvevőkkel. Ekkor derült ki, mennyi kérdés feszít mindenkit e témával kapcsolatban.

Varga Márta, a NOO osztályvezetője zárta az eseményt, majd Rozs-Nagy Szilvia úti áldásával ment mindenki haza.

Mire volt jó ez rendezvény?

Megismerhették egymást az evangélikus iskolába járó DÖK vezetők és az őket segítő pedagógusok. Kapcsolatok alakultak ki, és igény arra, hogy évente találkozzanak. Nagyszerű diákok és remek pedagógusok jöttek el. Élvezet volt hallgatni az okos hozzászólásokat, jó volt látni az igényes munkát.

Hogy milyen volt a rendezvény a résztvevők szemével? Íme, egy-két vélemény:

„Nagyon-nagyon jó volt Balatonszárszón tölteni ezt a 3 napot!

Nagyon jók voltak az előadások, sokkal okosabb lettem. Az ételek isteniek voltak, remek volt a kiszolgálás is! Maga a szállás, ahol aludtunk is nagyon otthonos volt! Jó volt új embereket megismerni, és ennyit énekelni!

Tehát minden fantasztikus volt, köszönöm szépen, hogy ott lehettem! 

Sok-sok puszi, 

Üdvözlettel, F”

 

„Kedves Heni!

Még egyszer nagy köszönet a mai napért! Remek alkalom volt, tartalmas, jól szervezett, jó hangulatú. Tényleg nagyon örülök (-ünk), hogy részt vehettünk! Gratulálok a szervezéshez!

Szeretettel, C”

És még egy szösszenet:

„A húgommal és új barátainkkal nagyon nem akartunk hazamenni. Megállapítottuk, hogy mind maradnánk még itt egy pár napot és azt is megbeszéltük, hogy mindenképpen fogunk még egymással találkozni és tartjuk a kapcsolatot.”

   

Az eseményről készült prezentáció pdf-ben innen letölthető adobe acrobat 7             

 

 • Default
 • Title
 • Date
load more hold SHIFT key to load all load all
 • Default
 • Title
 • Date
 • Default
 • Title
 • Date
load more hold SHIFT key to load all load all
 • Default
 • Title
 • Date

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com