Evangélikus Pedagógiai Intézet

● Számlázási és postacím: 1085 Budapest, Üllői út 24. ●  Központi e-mail cím: epszti@lutheran.hu

Természettudományi szakmai nap - 2017.11.17.

BESZÁMOLÓ

A 2017-2018-as tanév természettudományi szakmai napját Budapesten, a Rózsák terén (Evangélikus Középiskolai Kollégium) szerveztük meg. A rendezvényen 32 regisztráló pedagógus vett részt.

A program a következőképpen alakult:

10.00-10.15 Károlyfalvi Zsolt kollégiumigazgató rövid áhítata és Gruber László természettudományi tantárgygondozó köszöntése és bemutatkozása.

10.15-11.00: Dr. Pálfi György (az SZTE Embertani Tanszékének tanszékvezető docense): Szent László koponya-ereklyéjének vizsgálata a biológiai antropológia és társtudományai segítségével.

11.10-11.55: Dr. Szilassi Péter (az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense): A földrajz új világa – avagy a digitális oktatás lehetőségei a geográfiában.

12.05.12.20: Kávészünet

12.20-13.05: Dr. Bíró Imre Barna (az SZTE Bajai Obszervatóriumának tudományos főmunkatársa): Kozmikus kataklizmák. (A szupernóvák és azok kozmológiai vonatkozásai. A gyorsulva táguló világegyetem.)

13.15-14.00: Dr. Sipos Pál (az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára): Tévhitek a kémiában.

14.00: Ebéd

Pálfi György tanár urat egyrészt a 2017-es Szent László évad, másrészt pedig az érdekfeszítő téma kapcsán hívtuk meg. Királyunk hermája utoljára 150 esztendeje került felnyitásra, s a közelmúltban a katolikus egyház engedélyével négy napig vizsgálhatták László koponyáját a tudósok. Több új információ is kiderült egykori uralkodónkról. Többek között az, hogy hipermaszkulin típus lehetett, s kb. 50-60 éves kora között halhatott meg. Az állkapcsa hiányzik, s a fogazatának, valamint koponyacsontjának egy része is több helyen ereklyeként szolgál.

Szilassi Péter előadása volt didaktikai szempontból a leghasznosabb. Ő a földrajzoktatás modernizálásáról beszélt, s számtalan példán keresztül mutatta be azt, hogy hogyan lehet a digitális technikát segítségül hívni a tanításban. Talán érdemes lenne egy evangélikus „berkekben” lezajló továbbképzésre meghívni az előadót. Elkötelezettsége és lebilincselő stílusa példaértékű.

Bíró Imre Barna a szupernóvákról, azok típusairól tartott előadást. Természetesen kikerülhetetlen volt, hogy ne essen szó általában csillagokról, azok születéséről, sorsáról, s a táguló világegyetem-modellről.

Sipos Pál ismét „hozta a formáját”. A tudományokról és az áltudományokról beszélt, főként a kémiai specialitásokra koncentrálva. Rávilágított több tévhitre, szemfényvesztésre, amelyekkel akár a mindennapokban is szembesülhetünk. A szélhámosságok, csalások, öncsalások és féligazságok kapcsán megismerkedhettünk a „gyújtásoptimalizáló berendezéssel”, a „vízégetéssel”, a fogamzásgátlás alternatív módozataival, vagy pl. a sózás és a „lúgosítás” hatásaival…

Szakmai napunk elnyerte az érdeklődők tetszését még akkor is, ha nem csak metodikai dolgokról volt szó.


Gruber László
természettudományi tantárgygondozó
Bonyhád, 2017. november 30.

 

 • Default
 • Title
 • Date
load more hold SHIFT key to load all load all
 • Default
 • Title
 • Date
 • Default
 • Title
 • Date
load more hold SHIFT key to load all load all
 • Default
 • Title
 • Date

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com